lauantai 20. huhtikuuta 2019

5 vinkkiä parvekkeelle


Olen pari viikkoa kestävän flunssan yhteydessä ehtinyt miettiä lasitetun parvekkeen "elvyttämistä". Sinne porottaa aurinko etelästä ja keskipäivästä on tukahduttavan kuuma !

Ajattelin koota aiheesta viisi vinkkiä. Niitä voi luonnollisesti soveltaa niin ei lasitetulle parvekkeelle, kuin myös terassille. Mennään siis heti asiaan...
viisi vinkkiä lasitetulle parvekkeelle
verhot parvekkeelle


Keskipäivän kuumimmilta säteiltä on syytä suojautua. Onneksi siihen on markkinoilla useitakin eri vaihtoehtoja. Useat niistä eivät kuitenkaan sovellut pitkälle, suhteellisen kapealle lasitetulle parvekkeelle. Joko korkeus, värit tai hinta ei loksahda kohdalleen. Lopulta päädyin ratkaisuun, mikä on helppo toteuttaa ilman apua, on edullinen ja nopea. Siksi, verhot ! 

Mietin kauan pimentävien ja ohuiden verhojen välillä. Voitoin vei kuitenkin Ikean  Vivan verhopari, sillä en halua pimentää parveketta liikaa. Myös kukat tarvitsevat hieman auringonvaloa, joten ne ovat siinäkin mielessä parempi vaihtoehto.

Kiinnitän verhot parvekeikkunoiden yläpuolella olevaan teräspalkkiin, kaksipuolisella tarranauhalla - sillä liimattavalla versiolla. Kiinnitys lujuuksia on monta, mutta lähden normaalilla liikkeelle ja katson mihin riittää se.
missä kasvit menestyy

Koska parvekkeellemme paistaa kaikista kuumin keskipäivän aurinko, vaaditaan kasvivalinnoilta aika paljon. Ensimmäiseksi on hyvä kartoittaa millä menestymisvyöhykkeellä asuu. Kartasta käy ilmi, että joudun hankkimaan kasvit V (5) vyöhykkeen mukaan. Entä Sinä? 

kasviseinä, yrttejä

riippuva kasvi

uima-altaan kasvillisuus, terassin kasvit

Ihastuin kasviseinä ideaan suunnattomasti. En tosin pysy toteuttamaan sitä täysin identtisesti kuvassa näkyvällä tavalla. Joten ajattelin ruuvata valkoiset koukut kattoon, joka kohoaa talon ikkunaseinää kohden hyvin jyrkästi. Koukuista roikkumaan valkoiset, napakat narut, aina kangaskorien kahvoihin saakka ja solmitaan kahvoihin kiinni. Näin jatketaan alempiin koreihin saakka. Olisi varmaan hyvä, jos korien sisäpinta olisi muovitettu tjs.

Mittailin jo silmämääräisesti montako riviä parvekkeen takaseinälle mahtuisi. Tätä täytyy harkita kyllä ihan tosissaan !

Mitä kasveja seinään sitten laittaisi? 
Yllä olevassa kuvassa on Helmivillakko, joka näytti todella symppikseltä. Persoonallinen, leikkisä ja kaunis. Löydänköhän tätä täältä pohjoisesta mistään(?)

Isot kukkaruukut, suurien kasvien kera tuovat näyttävyyttä ja korkeuseroja tilaan. Niitä ei tarvitse kastella niin usein, kuin pieniä. Helppoa !
retro parveke sisustus

Kesäparatiisin luominen alkaa tietysti omasta persoonallisesta tyylistäsi. Oma koti antaa jo hyvin paljon viitteitä siitä, millainen tyylisi on. Yleensä ulkotilat ovat luonnollinen jatkumo sisätiloille, joten silmäile kotiasi ja nappaa sieltä persoonallisuutta myös ulos.

Tekstiileillä voi leikkiä mielin määrin - erilaisilla kuvioilla, väreillä, tekstuureilla ja luonnollisesti myös tyynyjen kokoja vaihdellen, torkkupeittoja kuitenkaan unohtamatta. Jos tila on säältä suojassa, niin matto tuo lämpöä ja kodikkuutta. Onhan se kivempi astua paljailla varpailla matolle, kuin kylmälle betonille - niin kuin meillä.

Suosittelen erittäin lämpimästi Ikean Lohals juuttimattoa. Kauan harkitsin, mutta onneksi lopulta sen hankin. Pelkäsin juutin olevan kovaa ja jalkapohjissa pistelevää, mutta se oli harhakuvitelmaa. Mattomme on ison mahdollinen koko eli 200x300 cm, mutta pienempi ei tilaan olisi sopinut. Mielummin iso matto, kuin liian pieni.

sohva pienelle parvekkeelle

Poltatko kynttilöitä kotona? 

Jos vastasit kyllä, niin todennäköisesti tulet polttamaan niitä myös ulkona. Asetelmat tuovat enemmän tunnelmaa ja näyttävyyttä, kuin sinne tänne palamaan tuikatut, pari kynttilää. 
Hox ! Jos tila on kuuma, kannattaa ottaa huomioon, että aurinko sulattaa kynttilät ja vaalentaa tekstiilejä.

Roikkavalojen tyyliset, suuri polttimoiset valot ovat ihan iskemättömät - perinteiset lyhdyt ovat myös hyvä ratkaisu. Valoista ei ehkä ihan keskikesällä ole juurikaan hyötyä, mutta viimeistään myöhemmin syksyllä. 
Vinkki ! Ne muuten kannattaa asentaa lämpimään vuodenaikaan, eikä ensimmäisen hallan puraistua, nimimerkillä kokemusta on.

Toinen keino on käyttää aurinkoenergia valaisimia, jotka päivän aikana keräävät auringonvaloa. Hämärän tullen ne syttyvät itsestään. Hankin jo muutama vuosi sitten Ikeasta Solvinden led-kattovalaisimia, jotka toimivat juuri edellä mainitun mukaisesti. Voit hankkia myös paristokäyttöisiä valoja, jotka ovat helppokäyttöisiä tunnelman tuojia.
kevyet kalusteet

Kartoita omat toiminnot tilan suhteen. Mitä tilassa tullaan tekemään? 
Grillataan ja ruokaillaan - silloin tilaan tulisi luonnollisesti grilli sekä pöytä ja tuolit, ateriointia varten. Chillailua ystävien kesken - mukavat tuolit, kenties sohva tai sohvaryhmä ja pari pientä pöytää, jolle laskea pientä naposteltavaa, kylmän juoman kera.




Saitko uutta näkökulmaa omaan tilaasi? 
Aiotko käyttää vinkkejä hyväksesi? 






Postauksen kuvien lähteet: 
pinterest.com / kekkila.fi / puutarha.net / ikea.fi 

3 kommenttia:

  1. Tuo verhoidea on aika hyvä, sillä olen juuri miettinyt, että haluaisin laittaa verhon oven eteen, että vähän saisi pimennystä aamuisin. Meilläkin menee sellaiset teräksiset raamit parvekeoven ympärillä, niin aika kiva jos tuollaista teippiä löytyy jostain joka kestää verhojen painon sekä kestää myös ulkopinnoilla. Kiitos kivoista ideoista! Nuo valaistuksetkin näyttävät hienolta tuossa kuvassa, että voisi itsekin hommata tuollaisia lyhtyjä ja muita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maija !

      Bloggerin päässä on ollut ongelmia näiden kommentteihin vastaamisen näkyvyyden kanssa, joten toivotaan, että nyt tulee perille... vaikkakin pitkän ajan päästä :)

      Verhoidea oli hyvä ja sitä itseasiassa kokeilimme. Valkoiset ns. tuulen henkäyksen ohuilla verhoilla aluksi. Ne pysyivät hetken kiinni, kunnes eräs aamu kaikki olivat parvekkeen lattialla. Tämä niksi siis ei ollut pidemmänpäälle toimiva. Tämän jälkeen ajattelin hankkivani sermin, mutta se jäi... arjessa ei viime aikona ole paljon aikaa löytynyt sisustus jutuille. Aurinkokenno pallovalaisimet ne ovat olleet ihan huiput ! Ikeasta ostin ne jo useampi vuosi sitten ja edelleen toimii. Suosittelen.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista