sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Elämäni aakkoset, osa I

Aamukahvi

Ilman aamukahvia, en herää - vaikka vain kupillinen, mutta reilulla maidolla.

Biisi

Musiikki on aina ollut elämässäni hyvin tärkeää ja lähellä sydäntäni. En voisi kuvitella yhtään päivää ilman musiikkia. Langattomat kuulokkeet ovat ihan ehdoton juttu !

C-vitamiini

Sain joskus lapsena liikaa ko. vitamiinia ja lääkärireissu siitä tuli. Näin aikuisiällä c-vitamiinia olen syönyt, mutta säännöllisen epäsäännöllisesti. Ehkäpä sen suhteen pitäisi tehdä muutos - tai ainakin vaihtaa monivitamiiniin.

Design Letters

Yksi suosikki merkeistäni. Rakastan ❤

Einekset

Mielummin jätän kaikki sen hyllyn tuotteet kauppaan ja teen itse alusta asti. Lapsilla on luonnollisesti omat suosikkinsa ja ne Heille suotakoon. Pääasiassa, kuitenkin itsetehtyä perus kotiruokaa.

Ford Fiesta XR2i

Tämä oli ensimmäinen oma autoni - ralliautoksi eräs tuttu sitä aina sanoi. Monia muistoja autosta jäi - esimerkiksi se, että tällä menopelillä olen saanut suuremmat ylinopeus sakot, kun puolisoni. Sekin on aika hauska kertomus, mutta jääköön toiseen kertaan.

Mutta ensimmäinen auto jolla ajamista harjoittelin, oli isäni silmäterä - Mercedes-Benz 300d ja vieläpä käsivaihteisena. Tie oli hyvin kapea hiekkatie, Snappertunan perukoilla ja itseasiassa niistä samaisista teistä Arttu Wiskari laulaa, mökkitie biisissä.

Google

...käytän joka päivä.

Hemoglobiini

Tämä onkin jännä kaveri - se laskee ja laskee, jopa vaarallisen alas. Sitten nukutaan koko päivä ja nappaillaan lisärautaa.

Intohimo

Suuri intohimoni on sisustaminen. Onneksi meillä on oman kodin lisäksi kaksi mökkiä.



Jäätelö

Sitä voi syödä miten paljon vain ja mihin vuodenaikaan tahansa. Parhautta !

Kirja

En ole kirjojen suurkuluttaja, vaikka kirjastossa lasten kanssa käymmekin aika usein. Itse lainaan suurimmaksi osaksi sisustuslehtiä - kuinkas muuten. Mutta joskus sattuu sellainen teos eteen, josta en pääse irti, ennen kuin sen on lukenut kannesta kanteen.

Leivonta 

...on ollut aina yksi mielenkiinnon kohteistani. Yläasteella, kun piti valita jatko-opiskelupaikka, niin heti toisena oli Ravintolakoulu Perho. En tiedä miten sen kanssa olisi käynyt, sillä pääsin heti ensimmäiseen hakuvaihtoehtooni, jonka opiskelinkin tutkintoon saakka.

Makkara

Tämä ruoka-aines on ollut banneri listallani suunnilleen heti, kun osasin puhua. Se oli peruskoulun keittäjille ongelma sekä edelleenkin osalle perheestämme. On kysytty onko uskonnollisia syitä, miksi en makkaraa syö, mutta ei ole. Meistä jokainen ei varmasti syö kaikkea ja tämä kuuluu minulla, verilättyjen ja silakkapihvien ohella sellaisiin ruokiin.

Nahkatakki

Olen etsinyt "juuri sitä oikeaa" nahkatakkia varmaan pari vuotta. Kuulostaa hullulta, mutta aina kun löydän oikeanlaisen, on kokoni tai väri loppuunmyyty. 



Elämäni aakkoset osa II tulee myöhemmin...

Stay tuned !

 



Photo: pexels.com

perjantai 22. maaliskuuta 2024

DIY Pääsiäinen: Betonimunat, asetelmat ja virpojien palkkapussi

 

marimekko, pääsiäinen, mignon, easter, suklaamuna, fazer

Pääsiäinen tietää meillä suklaamunia, rairuohoa, tipuja sekä tuoreita kukkia. Samaisen juhlan aikoihin perheen miesväellä on peräkkäisinä päivinä syntymäpäivät. Saamme siis herkutella kaiken suklaan jälkeen myös kakulla ! 

Itselle, jo lapsuudesta tuttu, Fazerin Mignon manteli-pähkinänoudat munat tuovat pääsiäisen - niitä täytyy ostaa joka vuosi. 

Koska tänä vuonna istutimme perheen nuorison kanssa rairuohoa ja kasvu on vielä kesken, niin jaan muutaman kivan diy vinkin, joita ehtii vielä ennen pääsiäistä tehdä.

pääsiäinen, diy, tuliainen, easter, tuliainen, muistaminen, virpojat

pääsiäinen, easter, asetelma, betoni betonimunat, diy, asetelma, sisustus, askartelu

Juhlapyhien aikaan käydään paljon kylässä. Joten olisi varmasti kiva, jos se pieni tuliainen on sujautettu kaupan valmiiseen paperipussiin. Joka puolestaan on saanut suhteellisen helpon askartelun jälkeen uuden, pääsiäismäisen ilmeen - kanahan se siinä !

Älkäämme toki unohtako, pian ovien takaa iloisesti loruja lausuvia virpojia. Heidän palkan voisi myös sujauttaa näppärän näköiseen paperipussiin. Yllätys sisällöstä säilyy pidempään, koska heti palkan saatuaan ei näe mitä palkaksi sai. Idea taipuu erinomaisesti myös tarhahenkilökunnan, naapurin tms pieneksi muistamiseksi.

Myös asetelmat syntyvät näppärästi valmiista tuotteista. 
Hieman jonkinlaisia risuja lenkkipolulta tai omalta pihalta, oman maun mukainen astia ja valmiita munia sekä höyheniä kaupasta. Valmis !

Kananmunan kuorista saa tehtyä kynttilöitä. Toki, lähelle aidon näköisiäkin on kaupoissa näkynyt.

pääsiäinen, diy, askartelu, easter, koti, sisustus, sisustaminen, kynttilät

betonimunat, diy, askartelu, pääsiäinen, kotiliesi, easter, koti, juhla

Betonimunat ovat tämän pääsiäisen hitti. Niitä aion itsekin heti ensimmäisenä kokeilla tehdä.

Tämä Kotilieden betonimunat ohje oli selkeä ja kuvat hyvät, joten jaan sen myös Teille. Tarvikkeetkin löytyvät melkein kaikki meidän jokaisen kodista.

inspiroivia diy hetkiä !





Photo: yksinkertaisesti koti, pinterest.com, trendenser.se / camillestyles.com / kotiliesi.fi

maanantai 4. maaliskuuta 2024

#pojatkinlukee -kirjavinkit + Bonus vinkki

Monesti kuulee sanottavan, ettei pojat lue. Voihan se niinkin olla, mutta poikkeuksiakin joukkoon mahtuu. Meillä on luettu aina. Itseasiassa käymme kirjastossa usein. 

Poikamme osasi lukea jo ennen koulun alkua. Siihen on varmasti vaikuttanut isosiskon esimerkki lukemisesta, iltasadut, muut yhteiset lukuhetket sekä tietysti Hänen oma suuri into ja tiedonnälkä lukemista kohtaan.

pojatkin lukee, kirjasto, nuortenkirjat, kirjavinkit, zeus, neropatin päiväkirja, lasse-maijan etsivätoimisto,























Niinpä suosikki sarjat ja -kirjailijat on löydetty aikaa sitten. Osa näiden tuotannosta on läpi luettu, mutta silti niitä lainataan aina vain uudelleen. Onhan ne suosikkeja ! Kirjasarjojen tuoreimpia teoksia odotamme kuitenkin aina innokkaasti.

Poikamme täytti juuri 10-vuotta. Joidenkin kirjojen suositusikäraja alkaa jo 6-vuotiaasta. Aloittaa voi siitä ensimmäisestä kirjasta tai voi valita juuri ne, lapsen omaa mielenkiintoa herättelevät teokset. Silloin luultavasti tulee lainattua samasta sarjasta seuraavalla kerralla toinenkin kirja.

#pojatkinlukee, kirjasto, nuortenkirjat, kirjavinkki




























Tässä poikamme suosikkeja :

📘Vitsipitsa, Juhana Salakari 
📘Minecraft: Pelaajan opas 
📘Tatu ja Patu, Aino Havukainen ja Sami Toivonen 
📘Neropatin päiväkirja, Jeff Kinney 
📘Lasse-Maijan Etsivätoimisto, Martin Widmark 
📘Koiramies, Dav Pilkey 
📘Koululaisen suuri vitsikirjia, Joachin Readme 
📘Mestarietsivä Peppunen, Troll 
📘Hamsteri Päiväkirjat 1-6 / Medetai, Matleena Paukkunen 
📘Vihjeitä ja vinkkejä Pokémon Go! -pelaajille, Ryan Justin  
📘Zeus Mahtava, Crispin Boyer 
📘Risto Räppääjä, Sinikka ja Tiina Noppola, Aino Havukainen sekä Sami Toivonen 

Ihan kaikista suosikeista en saanut kuvia - ovat kirjastossa näköjään monen muunkin mieleen, mutta ylläolevan listan tai kirjailijan nimellä löytyy kansikuvat.

tatu ja patu, avaruus, avaruusseikkailu, aino havukainen, sami toivonen,

koululaisen suuri vitsikirja, vitsikirja, nuortenkirja, huumori,
















HOX ! 

Haluan vielä antaa bonus vinkin. Aina ei huvita tai ehdi lukea. Meillä vanhemmillakin on omia askareita, niin siksipä meillä tällaisina hetkinä kuunnellaan Podplayn, Lasten Sadut sarjaa. Joskus koko perhe kerääntyy bluetooth tuubikaiuttimen kuuluvuuden piiriin ja kuuntelemme yhdessä. Mutta, välillä lapsi haluaa kuunnella satuja omassa rauhassaan, omilla langattomilla kuulokkeillaan ja juttu toimii hyvin niinkin.

Lasten Sadut sarjassa on paljon kivoja, opettavaisia ja huumorilla höystettyjä satuja. Varoitus ! Näille saattaa aikuinenkin nauraa. Viimeksi kun katsoin, jaksoja oli jo 70. 

Satujen käsikirjoittajat ja ääninäyttelijät ovat Paula Noronen (tuttu mm. Supermarsusta) ja Minna Kivelä (mm. Pikku Kakkosen Närpiäisistä - se pinkki pukuinen). 

Sarjassa on Taikakakkakikkaretta, Pahismummoa, Orava Veljeksiä, Satubattlea, Joulupukki, Karkaavat vauvat Vuokko ja Keke sekä Mestarivanhempia jne jne jne. Yksi jakso kestää n. 7-17 min.

Suosittelen ehdottomasti ! 

lasse-maijan etsivätoimisto, nuortenkirja, lastenkirja, kirjasarja, martin widmark,




















nuortenkirja, kirjasarja, lastenkirja, zeus, tammi, crispin boyer,

























*Postaus ei ole tehty minkään kustantajan/kirjailijan tai kirjaston yhteistyön tuloksena. Suosikkilistalla on ainoastaan poikamme mieltymyksiä.



maanantai 26. helmikuuta 2024

Raikas koti, vähällä vaivalla


Nykyään mennään siitä "mistä aita on matalin". Näin on varmasti monessa muussakin lapsiperheessä. Ruuhkavuosien arki on suorittamista, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi siivoamiseen jäisi aikaa ollenkaan, vaan edellisiä vuosia vähemmän.

Kun asuimme mieheni kanssa vielä kahdestaan, muistan kuinka ennen anopin vierailua kävin melkeinpä jalkalistatkin hammasharjalla läpi. Nykyään riittää tuore kahvi ja helppo, itse tehty kakku tai sukumme perinteinen ja nopea - valmis kääretorttu siivuiksi ja kermavaahto lusikallinen päälle.

Meillä raikkaan kodin salaisuus on...


1. Imurointi

Se itsessään jo tuo siivotun tunnelman kotiin ja jos lisää imurinpussiin raikastusrakeita tai vaikkapa vaniljasokeria, saa hyvän tuoksun. 

2. Pintojen pyyhintä

Normaaliin tapaan pintojen nihkeäpyyhintä ja jos jaksaa oikein panostaa, niin väliovien pyyhintä myös.

3. Tuoreet kukat

Hieman nättiä ja tuoretta kotiin, niin avot ! Oma suosikkini on valkoiset tulppaanit ja pionit.

4. Tuuletus

Imuroinnin yhteydessä, saatan avata lasitetun parvekkeemme ovea hieman raolleen tai sitten lisätä ilmastoinnin voimakkuutta. Näin raikas ilma pääsee samalla sisään, kun imuroin.

5. Istu

...ja keitä vaikka kahvit tai lue lehti. Nauti puhtaasta kodistasi !






sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Ihana syksy

syksy, fall, maisema, auringon nousu
S Y K S Y ...suosikki vuodenaikani. 

Sen voin myöntää, että eritysesti tänä vuonna on ollut haastavaa aamulla miettiä, mitkä ulkovaatteet sekä kengät sitä pukee päälleen. Lasten kohdalla - tai lähinnä juniorin kohdalla, aihe on ollut vieläkin haastavampi. 

Viimeaikaiset Perämeren tuulet tai kai sitä voi puhua jo myrskyistä, ovat tuoneet oman jännityksensä päiviin. Tulvia on ollut ja kun ajateltiin niistä olemaan selviämään päin, niin ei kuin uutta putkeen ! Myrskyjen välissä on ollut todella hienoja ulkoilukelejä ja niitä olemmekin hyödyntäneet.

tulva, syksy

jalankulku tunneli, ulkoilu, syksy
käpyeläimet, ulkoilu, mökkeily
Mökeillä täytyy tietyt huollot tehdä joka viikonloppu, vuokralaisien lähdettyä. Sinne lähdetään koko perheen voimin ja mökillä onkin oiva mahdollisuus ulkoilla lisää. Koulukirjat, tietokone ym saavat jäädä kotiin ja annetaan hetkeksi luovuudelle tilaa. Lapsille on joskus vaikeaa ja luonnollisesti tylsääkin olla ilman laitteita, mutta kummasti He keksivät lopulta aina jotain tekemistä. 

Viime viikonloppuna tapetilla oli "käpyeläimet" - luonnonmateriaaleista syntyi pupu, dino ja lehmä. 

Myös syysilloissa on sitä jotain taikaa, minkä vain luonto itse voi tuottaa. 

syksy, luonto, luontokuva, auringonlasku

 IHANA   S Y K S Y



keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Pääsiäinen

helmihyasintti, pääsiäinen, easter, kukat

kahvihetki, kahvi, tulppaani, kevät, easter, pääsiäinen, maitokahvi

valkoinen tulppaani, tulppaani, flowers, kukkakimppu, pääsiäinen, kevät, easter

Tulevana pääsiäislauantaina 8.4 noidat mellastivat navetoissa loitsimassa taloon huonoa karjaonnea. Niiden torjumiseksi alettiin polttaa kokkoja. Tapana oli myös värjätä lankoja, joten päivää alettiin kutsua lankalauantaiksi.

Täällä rannikolla trullit kiertävät juuri tuona lankalauantaina.

Yleisiä kokkoja ei ole poltettu muutamaan (korona)vuoteen. Huomasin lehdestä, että tänä vuonna on toisin. Voi siis olla, että pistäydymme ostamassa muutaman grillimakkaran, huokailemassa kokon suuruutta sekä lämmittelemässä kohmeisia käsiä, jonka jälkeen askel vie isovanhemmille iltakahville ja auttamaan heidän kokon sytyttämisessä.

virpominen, virpomisvitsa, pääsiäinen, pajunoksa, easter, pajunkissat

Muuten meillä vietetään pääsiäistä aika perinteisesti - lasten virpominen on heillä iän puolesta jo jäänyt, mutta pienien suklaamunien etsiminen, kuva vihjeiden perusteella on edelleen suosiossa. Lisäksi kokkailemme kaikki jotain koko perheen suosikkia. Yleisesti ottaen otamme siis hyvin rennosti. Tiedättehän - loma se on lyhytkin loma !

Pääsiäisaika tietää myös syntymäpäiviä - itseasiassa saamme maistella kakkua kahdesti, jopa peräkkäisinä juhlapäivinä. Perheen miesväki täyttää vuosia. 

pääsiäinen, diy, easter, pääsiäismuna, askartelu, hobby

ruohomunat, rairuoho, kananmunankuori, kananmuna, egg, easter, pääsiäinen, diy

Rairuoho sekä ohra kasvavat tänä vuonna hyvin - jopa niin hyvin, että taitavat olla jo kaatuneita juhlan aikaan. Noh, samapa tuo - onneksi oli hetken vihreää.

Kukat tuovat juhlan tuntua jo itsessään ja siksipä niitä on kiva olla ihan normaalin arjen keskelläkin. Olen yrittänyt luoda uuden perinteen, jonka mukaan lauantai siivouksen jälkeiseltä kauppareissulta tarttuisi mukaan tuoreita kukkia. Joka kerta näin ei käy, mutta olen onnellinen jos vaikka muutaman kerran kuussa.

pääsiäinen, easter, flower bouquet, kukkakimppu, yellow flowers

easter, pääsiäinen, kukkakimppu, harsokukka

spring, easter, pääsiäinen, rosa bouquet, vaaleanpunainen kukkakimppu



Virvon varvon
tuoreeks terveeks
tulevaks vuodeks
vitsa sulle
palkka mulle


Iloista Pääsiäistä !









easter, pääsiäinen, pupu, piirretty pupu, easterbunny, bunny





Kuvat: minä ja pexels.com

lauantai 29. lokakuuta 2022

Pienesti Halloweenia




Vaikka Halloween rantautui suomeen monia vuosia sitten, se on monelle edelleen hieman tuntematon juhla. Viime vuonna taisimme herkutella Pandan oranssilla Halloween suklaalla, joka oli ainoa ko. juhlaan viittaava juttu. Tänä vuonna ajattelin koristaa kotia diy ajatuksella - mutta edelleen vain pienesti. 

Haamukynttilään et tarvitse, kuin kaksi asiaa: Mustan permanentti tussin sekä kruunukynttilän. 

Korkki auki ja piirtämään kynttilälle haamun kasvot, arpia tms mitä itse haluat. Ja tadaa, valmista tuli ! Punaisella tussilla voisi piirtää punaiset silmät, pirun, verta tai vaikkapa haavoja. Ideaa voi jokainen jalostaa haluamallaan tavalla.


Seuraava idea on yhtä helppo ja nopea toteuttaa, kuin edellinenkin. Nyt nimittäin tehdään muumiokynttilöitä - lapset olivat ihan innoissaan näiden kavereiden kanssa. 

Tarvikkeet ovat seuraavat: lasipurkkeja, sideharsoa, silmiä ja hieman liimaa. 

Sideharson päähän hieman liimaa ja aletaan kierittämään sitä lasipurkin ympärille - me aloitimme kierityksen alhaalta. Kun harsoa on riittävästi, katkaistaan se ja jälleen päähän hieman liimaa. Sitten liimataan silmät - yksi, kaksi, monta, isoja vai pieniä vai molempia. Päätä Sinä !

Meillä ei kynttilälaatikossa sattunut olemaan yhtään led tuikkua, joten laitoimme sisälle aidot tuikut. Kun nämä palavat loppuun, täytyy käydä hankkimassa led versioita. Turvallisempaa niin. 


NÄISTÄ TULI AIKA KIVOJA, VAI MITÄ?